מחקר
עוצמת הרכות היא שיטת טיפול מוכחת שיעילותה נמדדה מחקרים, וישנם דיווחים רבים על השפעותיה החיוביות על אספקטים גופניים ונפשיים. אחד המחקרים הבולטים נערך במסגרת ניסוי מדעי בשנת 1992, במחלקה הנוירו-כירורגית של האקדמיה הצבאית-רפואית ברוסיה. מטרתו הייתה לבחון את השפעות השיטה על הפיזיולוגיה של הגוף. ממצאי המחקר איששו את הנחות היסוד של השיטה וסיפקו הסברים ליעילותה.
האיפוס המחזורי
אחת התופעות שהתגלו במחקר הפתיעה את החוקרים: איפוס מחזורי (למשך קרוב לשתי דקות) של פעילות ביו-אלקטרית של המוח בזמן הטיפולים, תופעה שעל פי הידוע לרפואה באותו זמן פירושה היה מוות של המוח. האיפוס האמור נמדד בכל 19 מכשירי המדידה בו בזמן ובכל התדרים עד 31 Hz. השערת החוקרים הייתה שהתופעה קשורה בדיווחים החוזרים ממטופלים על תחושה של מעין חזרה ל"מצב ראשוני" בזמן הטיפול. מאחר שהוכח שאיפוס הסיגנל בטווח 0-31 Hz לא יכול להיות קריטריון לשינוי בלתי הפיך במוח (הגדרת המוות), ולא יכול להוות בסיס לביצוע ניתוחים של השתלת איברים מהמת, ההחלטה האם לקצור איברים להשתלה מהמת מתקבלת היום על סמך מדידת הפסקת פעילות המוח באמצעות מכשור מדויק יותר, המודד טווח תדרים רחב יותר.
מהי תחושת האיפוס המחזורי ומה משמעותה?
נתון זה התגלה רק ארבע שנים לאחר מכן, במחלקת הפיזיקה התרמית של מכון מחקר בלנינגרד (LITMO) כאשר בוצע עיבוד מתמטי לנתונים שנאספו במחקר. הסתבר שהתוצאות מתארות תהליך מוכר, המכונה "התארגנות עצמית" (מעין "restart"). המונח "התארגנות עצמית" מתאר את היכולת של הגוף לעבור ממצב מסודר פחות למצב מסודר יותר. יכולת זו באה לידי ביטוי בפירוק חסימות בחלקים מסוימים בגוף, המקובעים במצב פסיכוסומטי. בזמן הטיפול, המטופל חווה את תהליך הפירוק כהתכווצויות שרירים פתאומיות בגפיים בעצמות שונות.
שיטת הטיפול של עוצמת הרכות, בה מתבצע נענוע של הגוף בתדרים מסוימים, הוכחה אפוא ככזו המפעילה ומזרזת תהליכים טבעיים של ריפוי עצמי. ממצא זה מסביר את מגוון השימושים הרחב של השיטה.
טיפול בסוכרת
מחקרים אחרים הקשורים ל-Holistic Pulsing בחנו את יעילות השיטה בטיפול בבעיות ממוקדות. כך למשל, נערך מחקר בחולי סוכרת בבית החולים וולפסון בחולון. באותו מחקר, לאחר 6-3 חודשי טיפול בשיטת עוצמת הרכות נצפתה ירידה בערך ה-HbA1C (המוגלובין מסוכר) אצל 16 מתוך 20 המטופלים ובסיומו של המחקר הערך הממוצע היה 7.1 (הערכים היו בטווח של 5.2-9.9). כלומר אצל 80% הייתה ירידה שנעה בן 0.1 ל- 2.4 ובממוצע 0.57 (אצל המטופל שירד 2.4 הירידה הייתה מ 8.9 ל- 6.5). הטיפול השפיע לא רק על רמת ההמוגלובין של המטופלים אלא על מדדים נוספים. כך למשל, נצפתה ירידה במשקל אצל 55% מהמטופלים ורוב המטופלים אף דיווחו על שיפור בכאבים הפיזיים (כאבי מפרקים ושרירים), ירידת נפיחות ברגליים, פחות נימול בגפיים, פחות עייפות במהלך היום, שינה טובה יותר ורצופה ושינוי במצב הנפשי – במקום עצב, דיכאון וחרדה, תחושה של שחרור, שמחה ואופטימיות.
לקריאה מורחבת על מחקר זה >
עוצמת הרכות בספורט
עוד נתון מעניין על אודות השפעת שיטת עוצמת הרכות התגלה במהלך מחקר ספורטיבי שנערך בישראל.
קבוצה של 10 נערות המשחקות כדורגל מקצועני, קיבלה טיפול הפעמה של כ-20 דקות לפני אימון ולפני כל משחק, במשך העונה. לאחר המשחק דיווחו הנערות על יכולת נשימה טובה יותר לאורך המשחק וכן על פחות כאבי שרירים ועייפות לאחר המשחק. הממצאים מוסברים בכך שבזמן הטיפול בשיטת עוצמת הרכות נוצר איזון פיזיולוגי המקטין את היווצרות חומצת החלב בטווח הזמן של המשחק. מאחר ולפני כל אימון או משחק התקיים הטיפול, נשמר האיזון לאורך כל תקופת המחקר.
עוצמת הרכות ולחץ דם
במסגרת פעילות במרכז יום לקשיש בקרית עקרון, נבדקה השפעת הטיפול בעוצמת הרכות על הדופק ולחץ הדם של המבקרים במקום. במשך שלושה חודשים קיבלו המטופלים טיפול הפעמה פעמיים בשבוע, ונתוני הדופק ולחץ הדם שלהם נמדדו בכל טיפול.
בסוף המחקר נמצא קשר ברור בין טיפולי ההפעמה לבין ירידה בלחץ הדם אצל המטופלים. עוד עלה מהנתונים כי לאחר כ-20 דקות של הפעמה, הדופק עלה למספרים המאפיינים בדרך כלל פעילות ספורטיבית ולחץ הדם לאורך הזמן השתנה לטובה.
עוצמת הרכות ונדודי שינה
במפגש עם נפגעי טראומה והלם בבית החולים תל השומר, ציינו המטופלים בפני המטפלים כי בעייתם העיקרית היא נדודי שינה, כלומר: קושי להירדם וקושי לשמר את השינה. חלק ניכר מהם עשה שימוש כרוני בתכשירים רפואיים כמו כדורי שינה להשריית שינה ושימורה. לאחר הטיפולים בשיטת עוצמת הרכות דיווחו המטופלים כי לאורך תקופת הטיפולים, בימים בהם קבלו הפעמות, הצליחו להירדם ללא שימוש בכדורי שינה.
מחקרים נוספים
שיטת עוצמת הרכות ממשיכה להיחקר והשפעותיה החיוביות ממשיכות להימדד.
כך, למשל, במהלך טיפולים של עוצמת הרכות בחולים במחלות חשוכת מרפא, נמצא כי הטיפול מביא לשינוי בגישתם לחיים. כך למשל, בבית החולים הגריאטרי הרצפלד, אחת המטופלות שהתאפיינה בהתנהגות אדישה ובחוסר רצון לחיות, טופלה בעוצמת הרכות. לאחר מספר טיפולים התגלה שינוי עצום בגישתה לחיים ובחיוניות שהפגינה. בעקבות כך היא החלה להשתתף בפעילויות רבות בבית החולים, ומצאה בתוכה כוחות יצירתיים שלא ידעה כי הם אצורים בתוכה.
מחקר אחר, שבוצע במכון לחקר הקוגניטיביות באוסטריה, בחן את האפקט המרגיע של שיטת עוצמת הרכות מול שיטות הרגעה אחרות דוגמת האזנה למוזיקה, כדי ללמוד את הפיזיולוגיה של התהליך. המחקר העלה ששיטת עוצמת הרכות משפיעה פיזיולוגית באופן שונה ומובדל מהאזנה למוזיקה.
כעת מתקיים מחקר עם חולי סרטן שבודק את ההטבה הנפשית לפוגשי סרטן עם עוצמת הרכות – מחקר זה נעשה ע"י חוקרות באוניברסיטת בן גוריון ואנו מחכים לתוצאות בעוד מספר חודשים.
קשת ההשפעות החיוביות של שיטת עוצמת הרכות ממשיך להראות בשטח, ולשפר את חייהם של אנשים רבים ברחבי העולם.